Dokumenter

I september 2018 kom uventede gode nyheter fra Spania. Partiet Podemos fikk den spanske regjeringen til å love å støtte FN-forbudet mot atomvåpen(TPNW), til gjengjeld for støtte til statsbudsjettet 2019. Den spanske regjeringen har ennå ikke sagt noe om hvordan og når de skal gjennomføre denne beslutningen.

Den spanske regjeringen inngikk en avtale med Podemos

Løftet kom under et møte mellom Spanias president Pedro Sanchez og Podemos-leder Pablo Iglesias 7. september, da de diskuterte statsbudsjettet for 2019. Etterpå offentliggjorde Podemos 11 løfter fra den spanske regjeringen. Mellom etableringen av et statsminnesmuseum for å hedre ofre for Franco-regimet og et nytt lånesystem for å hjelpe fattige familier til å betale for skolebøker, finner vi løfte nummer 4: Spania vil undertegne traktaten om et forbud mot atomvåpen.

Hva betyr det hvis Spania underskriver atomvåpenforbudet?

Spanias signatur vil bli et betydelig gjennombrudd for atomvåpenforbudet blant NATO-landene. Spania vil vise at landet støtter en fremtid for NATO uten atomvåpen. Som flere studier har kommet fram til, Norges Regjerings utredning inkludert, er det ingen juridiske hindringer for NATO-stater som vil tilslutte seg atomvåpenforbudet. Men det er betydelig politisk press i NATO for å holde seg unna traktaten.

Spanias støtte til atomvåpenforbudet vil også være et viktig positivt signal for det bredere atomvåpen- og ikke-spredningsmaskineriet som atomvåpenstatene fortsetter å undergrave. Etablerte avtaler, traktater og forpliktelser blir kastet ut av vinduet, mens alle ni av atomvåpenstaterne er i gang med dyre moderniseringsprogrammer. USAs siste beslutning om å trekke seg fra INF-traktaten er bare et eksempel på denne hensynsløse oppførselen. NATO-medlemmer, som Spania, har et spesielt ansvar og mulighet til å presse på denne trenden ved å avvise en fremtid med atomvåpen. Mange ser med spenning på den spanske regjeringens neste trekk.

Hva er neste skritt?

Under et møte i Madrid i begynnelsen av november bekreftet Podemos sine representanter til ICAN at den spanske regjeringens forpliktelse absolutt gjaldt fremdeles, og de forventer at den vil bli overholdt. Men regjeringen har ikke til dags dato gitt noen indikasjon på hvordan eller når de vil undertegne avtalen, og medias forespørsler om kommentarer om dette temaet har ikke blitt besvart.

ICAN oppfordrer regjeringen til å holde seg til sin avtale fra september og utforske de neste skrittene som er nødvendige for at Spania skal kunne signere atomvåpenforbudet.

Originalartikkelen finner du på ICAN internasjonal sine nettsider.

- Norges regjering kan ikke lenger si at det er enighet i NATO om å ikke signere atomvåpenforbudet. Vi vet at det krever mot, men hvis Spania går først, blir det kanskje lettere for Norge. Norge bør ikke la Spania stå lenge alene som eneste NATO-land som støtter atomvåpenforbudet, men vise solidaritet. Om vår egen Regjering går ut med støtte til atomvåpenforbudet, har de en stor del av Norges befolkning bak seg, sier Sara Nes, daglig leder for Nei til Atomvåpen.

Akari Izumi Kvamme ble nylig ansatt som rådgiver i Nei til Atomvåpen. -Hennes bakgrunn og internasjonale erfaringer vil være et nyttig tilskudd til organisasjonen og vi ønsker henne hjertelig velkommen, sier daglig leder Sara Nes. 

Akari har en tverrkulturell bakgrunn, har hittil bodd på fire kontinenter og behersker en rekke språk. Hun brenner for samfufnnsrettferdighet og har en bakgrunn i statsvitenskap og internasjonale relasjoner. Hun har lenge vært involvert i det globale sivilsamfunn, blant annet flere grasrot-prosjekter i Zimbabwe, studentforeninger, internasjonalt organisasjonsarbeid og anti-atomkraft-bevegelsen som oppsto i Japan i etterkant av Fukushima-Daiichi-ulykken i 2011. 

-Jeg har lenge beundret den iherdige innsatsen til NTA og deres samarbeidspartnere i den globale nedrustningskampen og ser frem til å aktivt fremme denne universelt-viktige kampanjen for en fredeligere verden. 

Akari har i flere år bidratt til gjennomføringen av den samfunnsbevisste festivalen Oslo World og er for tiden prosjektleder i Stiftelsen Ezinne Athletics - et løfreprosjekt i Groruddalen spesielt tilrettelagt flerkulturelle jenter. I tillegg har hun et verv som styremedlem i Fellesrådet for Afrika, som i årrekker har arbeidet for å utfordre politiske og økonomiske strukturer som hindrer rettferdig utvikling på kontinentet. 

Nå er tiden inne for å delta mer aktivt i kampen mot atomvåpen. Hun håper erfaringene hun har samlet gjennom sine studier, jobb og frivillighet kan bidra til organisasjonens arbeid fremover. 

-Jeg er klar til å brette opp ermene og kaste meg ut i det utfordrende politiske farvannet, både på hjemmebane og ute i den internasjonale arenaen! 

For å komme i kontakt med Akari kan du sende mail på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

 

Kanskje det kunne være en ide å kombinere reising med aktivisme i sommer? Her er noe av det våre partnerorganisasjoner i andre land planlegger framover: 

Tyskland, 16-23. juni, ved Büchel: ICAN-symposium med diskusjon rundt strategi i NATO-stater. 

Tyskland, 7. juli: Aksjon ved Büchel, hvor atomvåpen er utstasjonert

Belgia, 6.-7. juli: Motmøte til NATO-toppmøtet.

Belgia 6. aug. markering av Hiroshimadagen.

Belgia 20/21. september, Ordførere for fred henger opp ND-flagg i kommuner og deler ut jodtabletter.

Italia, 7. juli: Overlevering av underskrifter fra postkortaksjon

Italia, 7. oktober: Fredsmarsj

Skottland, 22. september, Protest ved atombasen Faslane.

Alle aktivister er velkommen til alle aktivitetene. Klikk på aktivitetene for mer informasjon. Nei til Atomvåpen-kontoret i Norge sentralt kommer ikke til å delta, men tar gjerne imot bilder og oppdateringer. 

På sitt årsmøte i dag, 17. mars 2018, fattet Oslo Arbeiderparti et vedtak der det heter at Norge må slutte seg til det internasjonale FN-vedtaket om å forby atomvåpen.

 

Etter lange FN-forhandlinger vedtok 122 land å forby atomvåpen i juli i fjor. Norge deltok ikke i forhandlingene – og daværende utenriksminister Børge Brende karakteriserte forbudsvedtaket som urealistisk populisme.

 

Uttalelsen fra Oslo Arbeiderparti i dag ble vedatt med 164 mot 157 stemmer og lyder:”...Norge skal slutte seg til det internasjonale atomvåpenforbudet vedtatt i New York i juli 2017”

 

Det var Vidar Birkeland, leder av Oslo Nei til atomvåpen, som fremmet forslaget under årsmøtet.

 

- Jeg er meget glad for vedtaket, sier han. - At Oslo AP nå støtter det internasjonale atomvåpenforbudet er en stor seier for det klare flertallet som ønsker at Norge skal undertegne traktaten.

Stortinget stemte 8. februar for å be regjeringen utrede konsekvensene av FNs atomvåpenforbud (TPNW) for Norge. Stortingets vedtak sender et viktig signal til andre land om at atomvåpenforbudet er noe det er på tide å forholde seg til. 

Se NTAs pressemelding her

Norges Fredsråd og Nei til Atomvåpen organiserte en markering utenfor Stortinget til støtte for vedtaket, hvor også Bestemødre for Fred, Solidaritetsungdommen og Changemaker deltok. Gina Barstad (SV), Jette Christensen (AP) og Per Espen Stoknes (MdG) feiret sammen med fredsorganisasjonene.

Norges Fredsråd laget denne videoen (1min 23sek).

Utredningen skal presenteres for Stortinget i løpet av 2018. Norge blir dermed ett av de første landene i NATO, sammen med Italia, til å få en utredning om atomvåpenforbudet. Utredningen er en måte å komme videre i en fastlåst prosess og berede grunnen for norsk signatur og ratifikasjon. 

Se hele saken fra Stortinget her. Her ligger det opprinnelige forslaget, innstillingen fra Utenriks- og Forsvarskomiteen, og videoopptak fra debatten i Stortinget. 

Presse: Dagsavisen, Hegnar, ABCnyheter og P4 var blant de som dekket saken. I tillegg til NTA skrev SV,  Røde Kors og Norsk Folkehjelp pressemeldinger. Per Espen Stoknes (MdG) og Christian Tybring-Gjedde (FrP) skrev innlegg. Sara Nes (NTA) og Gina Barstad (SV) svarte på Tybring-Gjeddes innlegg. 

Vi gratulerer Rødt, SV, AP, SP, MdG, Venstre og KrF som støttet forslaget og sikret flertall med 56 mot 43 stemmer. 

 

 

 

Her er en oversikt over noen arrangementer i Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen.

Torsdag 23. november kl 12-13, Oslosenteret: Faglunsj om hva fredsprisen til ICAN betyr for arbeidet med en verden fri for atomvåpen

Onsdag 29. november kl 18-19.30, Nobels Fredssenter: Åpent infomøte: Fredsprisvinneren ICAN - naiv realist? 

Torsdag 30. november kl 19-21, Dattera til Hagen: Atomtorsdag arrangert av Changemaker og Solidaritetsungdommen

Tirsdag 5. desember kl. 11.15-12.15, Blindern: Lunsjseminar: ICAN og atomvåpenforbudet -hvor går veien videre? Arrangert av Solidaritetsungdommen

Torsdag 7. desember kl. 18-19.45, Eldorado: Fredsprisen og veien videre mot et atomvåpenforbud, arrangert av Oslo SV og Akershus SV

Fredag 8. desember, 14-15.30, Røde Kors: What if Oslo was no more? The impact of nuclear weapons

Lørdag 9. desember kl. 17.00, Trefoldighetskirken: Fredsgudstjeneste (på norsk, med oversettelse for internasjonale gjester)

Søndag 10. desember kl 12.30 - 14.30: Nobelseremonien på Oslo rådhus kringkastes direkte på NRK.

Søndag 10. desember kl 12.30 - 14.30, Nobels fredssenter: Nobelseremonien vises på storskjerm 

Lørdag 9. desember 15-17, Rockefeller: Visning av filmen "The Bomb"

Søndag 10. desember kl. 16.30 - 18.00, Rådhussalen: Al-Jazeera-intervju med fredsprisvinneren (krever påmelding)

Søndag 10. desember kl 17.30-19.15, Jernbanetorget: Fakkeltog for fredsprisen

Mandag 11. desember kl. 11.15 - 15:30, Røde Kors konferansesenter: Juristseminar om de juridiske konsekvensene av atomvåpenforbudet, arrangert av JUS, Røde Kors og Nei til Atomvåpen (krever påmelding

Mandag 11. desember kl 18.45-21.30, Telenor Arena på Fornebu: Nobels Fredspriskonsert

Tirsdag 12. desember kl 12:00, Nobels Fredssenter: Fredsprisutstillingen åpner. Omvisning på engelsk kl. 14 og på norsk kl. 15.

Tirsdag 12. desember kl 17.30, Kulturhuset: Seminar om ICAN, atomvåpenforbudet og Norges rolle, arrangert av Tankesmien Agenda

Se også hjemmesiden til Nobels fredssenter for oversikt over arrangementer.

Arrangementer utenfor Oslo:

Skien, tirsdag 5. desember kl. 19:00 på biblioteket, "Brunosten": Veien til en atomvåpenfri verden. Hva med Norge?

Trondheim, søndag 10. desember, 22. juli-plassen og senere Katedralskolen: Fredsprismarkering med fakkeltog og åpent festmøte, organisert av Solidaritetsungdommen Nidaros

Haugesund, søndag 10. desember, 16:30 - 17:30, på Bytunet/Rådhuset: Fakkeltog mot atomvåpen, organisert av Haugalandet Rødt, RU, SV og SU

Bergen, søndag 10. desember, 16:00-16:30 på Torgalmenningen: Støttemarkering for årets fredsprismottaker ICAN, organisert av flere fredsorganisasjoner og partier 

Listen er ikke uttømmende. Si gjerne fra dersom det er arrangement vi burde ta med.

Denne uken lanseres forskningsprogram Nuclear Weapons Ban Monitor, en overvåkingsmekanisme for den nye FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Arbeidet vil bli ledet av Norsk Folkehjelps Grethe Lauglo Østern.

Bakgrunnen for prosjektet er at det i FN i juli i fjor ble vedtatt en historiske traktat som forbyr atomvåpen. Hvorav 122 land stemte for forbudet, boikottet Norge og rundt 40 andre land forhandlingene. Denne motstanden gjør det desto viktigere med overvåking av traktaten for å sikre god oppfølging og beskyttelse av den. I den spente politiske konteksten internasjonalt gir kjernefysisk avskrekking ingen garanti for sikkerhet, men utsetter oss i stedet for økt risiko. Atomvåpenforbudet er verdenssamfunnets beste sjanse til å redusere denne risikoen.

Forskningsprogrammet vil utgjøre en viktig del av kunnskapsbasen som Nei til Atomvåpen, ICAN, NLA og andre organisasjoner verden over som jobber med nedrustning bygger sitt arbeid på. I tillegg til Norsk Folkehjelp vil en rekke forskningsinstitutter i Europa og USA vil bidra med både datainnsamling og analyse.

Nuclear Weapons Ban Monitor måler fremdriften i arbeidet med å få alle stater til å undertegne atomvåpenforbudet. I tillegg presenterer den vurderinger av alle staters praksis og politikk på atomvåpenområdet, i hvilken grad den samsvarer med FN-traktaten, samt analysere hindre for framskritt i arbeidet for en verden fri for atomvåpen.

Første rapporten er tilgjengelig her: Nuclear Weapons Ban Monitor

Følg også Nuclear Weapons Ban Monitor på twitter: https://twitter.com/BanMonitor

 

Nei til Atomvåpen, Norske Leger mot Atomvåpen og ICAN Norge lanserer 26. september en rapport om Norge og atomvåpenforbudet, på Kulturhuset kl. 8.30-9.30. 

7. juli i fjor ble det vedtatt et internasjonalt forbud mot atomvåpen av 122 land i FN. Norges regjering har sagt at de ikke vil signere, etter oppfordring fra USA og NATO. Men flertallet på Stortinget har bestemt at spørsmålet må utredes nærmere. Rapporten vi har bestilt skal svare på spørsmålene Stortinget vil ha svar på: hva atomvåpenforbudet innebærer for Norge, hvordan det står i forhold til andre rettslige forpliktelser og hva som vil bli konsekvensen dersom Norge stiller seg utenfor.

Rapporten er skrevet av de tre forskerne Gro Nystuen, Kjølv Egeland og Torbjørn Graff Hugo fra Folkerettsinstituttet.

Program:
- Velkommen
- Forfatterne presenterer rapportens hovedfunn
- Stortingspolitikere og samarbeidspartnere kommenterer rapporten
- Spørsmål fra salen

Meld deg gjerne på arrangementet på Facebook. Lett servering fra kl. 8.15.

Velkommen!

Nei til Atomvåpen deltar sammen med Norske Leger mot Atomvåpen, Norsk Folkehjelp og sivilsamfunnsorganisasjoner fra hele verden på samtaler om Ikkespredningsavtalen (NPT) i Geneve denne og neste uke. De forberedende samtalene skal lede til avtalens tilsynskonferanse i 2020.

"Trusselen om bruk av atomvåpen - enten med vilje eller på andre måter - er økende. Denne trusselen, som angår hele menneskeheten, vil vedvare så lenge atomvåpen fortsetter å eksistere", sa Izumi Nakamitsu, FNs høyrepresentant for nedrustning, i sin åpningstale. Hun nevnte også atomvåpenlandenes økte investeringer i nye atomvåpenprogram, og uttrykte bekymring over mer retorikk om at atomvåpen er nyttige, og over at respekten for internasjonale avtaler synes å være på vei ned.

Samtidig er dette første NPT-samtaler etter at FNs atomvåpenforbud ble vedtatt i juli i fjor. Mange land uttrykte i løpet av de to første dagene støtte til den nye traktaten, og understreket at den er helt i tråd med Ikkespredningsavtalen.

Norges første uttalelse nevnte det humanitære initiativet, og støtte til Iran-avtalen. Uttalelsen uttrykte vilje til samarbeid om NPT og oppslutning om en rekke andre avtaler og initiativer som har med atomnedrustning å gjøre.

Men Norge støtter ikke det siste og viktigste tillegget i rekken av atomnedrustningstiltak, nemlig FNs atomvåpenforbud. ICAN referer til Norge som ett av 35 land som er atomvåpenfrie, men likevel bifaller bruk av atomvåpen gjennom sin vilje til å la seg forsvare ved trusler om bruk av atomvåpen. Slik gir Norge dekning til atomvåpenlandene, og bidrar til å undergrave artikkel VI av NPT, som krever at land skal delta i forhandlinger om atomnedrustning.

Norge bør følge oppfordringen fra det internasjonale Røde Kors, signere atomvåpenforbudet, gå bort fra all avhengighet av atomvåpen i sikkerhetsdoktriner, og legge press på atomvåpenlandene om å oppfylle tidligere løfter om atomnedrustning.

 

 

 

 

Arkivbilde fra en protest ICAN arrangerte i Melbourne, Australia. Fotograf: Tim Wright

Norske sparepenger blir fortsatt investert i atomvåpen, ifølge ny rapport.

Fredsprisvinner ICAN (Den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen) og den nederlandske fredsorganisasjonen PAX lanserer idag rapporten Don't Bank on the Bomb.

Rapporten setter Storebrand og Statens pensjonsfond - Norge på sin "Hall of Fame" over selskaper som ikke lenger investerer i atomvåpen. DNB, KLP og Statens pensjonsfond - Utland står som "Runners-Up" - de har tatt positive skritt, men mangler litt før de kan kalle seg atomvåpenfrie.

Siden atomvåpenforbudet (TPNW) ble vedtatt 7. juli i fjor og fram til nå har 30 finansinstitusjoner solgt seg helt ut av atomvåpen. TPNW forbyr finansiering av atomvåpen.

- Det er klokt å begynne allerede nå med å bli kvitt atomvåpeninvesteringene. Snart trer atomvåpenforbudet i kraft, og da blir disse investeringene ulovlige, sier Sara Nes, daglig leder av Nei til Atomvåpen.

- Vi gratulerer Storebrand, som er helt ute av atomvåpen og som har en policy om å ikke investere i atomvåpen eller andre masseødeleggelsesvåpen. Andre banker bør følge Storebrands eksempel, sier Nes.

Rapporten viser at selv om det er færre som investerer i atomvåpen, har de totale investeringene økt.

- Alle atomvåpenland ruster nå opp, og vi har sett uansvarlige uttalelser og trusler om atomvåpenbruk fra både Donald Trump og Vladimir Putin de siste ukene. Nå ser vi hvem som tjener på dette. Ingen bør godta at deres sparepenger brukes på denne måten, sier Nes.

Les hele rapporten her.

 

 

 

"De som sier en framtid uten atomvåpen ikke er mulig, må flytte seg ut av veien for de som gjør det til en realitet", sa ICANs leder Beatrice Fihn i sin nobeltale søndag 10. desember.

I salen manglet USAs, Frankrikes og Storbritannias ambassadører, som vanligvis deltar på fredsprisutdelingene. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kunne heller ikke komme, men statsminister Erna Solberg stilte fra den norske regjeringen. Flere diplomater og en lang rekke aktivister var til stede i salen.

"Til land som tror de blir beskyttet av andre lands atomvåpenparaply: Vil dere være delaktige i deres egen og andres ødeleggelse?" spurte Fihn i talen.

"I dag vil jeg at dere skal føle tilstedeværelsen av de som forsvant i Hiroshima og Nagasaki. Jeg vil at dere skal føle, rundt og over dere, en stor sky av en kvart million sjeler. Hver person hadde et navn. Hver person var elsket av noen. La oss sørge for at de ikke døde forgjeves", var hibakusha Setsuko Thurlows bønn i sin del av talen.

"Fortsett å presse på, fortsett å beveg deg mot lyset", fikk Thurlow høre da hun var fanget i ruinene etter atomvåpenangrepet. Hun oppfordret alle til å fortsette å presse atomvåpenlandene og deres allierte, og å fortsette å bevege seg mot lyset som er atomvåpenforbudet.

Se hele Nobelprisseremonien på nytt hos NRK her.

Les talen til Berit Reiss-Andersen, leder av den norske Nobel-komiteen her.

Les talen til Beatrice Fihn og Setsuko Thurlow her.

Se også: Pressekonferanse, Al-Jazeera-intervju, Fredspriskonsert.

Stine Rødmyr, styreleder i Nei til Atomvåpen, deltok på høringen mandag 13. november.

Norge må utrede muligheten for å signere atomvåpenforbudet, foreslår de tre SV-representantene Audun Lysbakken, Petter Eide og Karin Andersen. Representantforslaget ble lagt fram 10. oktober, og det ble gjennomført høring mandag 13. november. I tillegg til Nei til Atomvåpen deltok også ICAN Norge, Norske Leger mot Atomvåpen, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, Mellomkirkelig råd, Kristne arbeidere og PRESS på høringen.

Nei til Atomvåpen mener det er viktig at det gjennomføres en utredning. Vi må utrede hva som eventuelt må endres av lover før vi kan signere atomvåpenforbudet. Selv om Norge ikke skulle signere avtalen, må det utredes hvilke konsekvenser dette kan få. Det er tatt initiativ til slike utredninger i andre europeiske land, bl.a. Sverige (på regjeringens initiativ) og Italia (på parlamentets initiativ).

Nei til Atomvåpen stoler ikke på at Regjeringen kommer til å nyttiggjøre seg ekspertmiljøene på området, fordi mange av dem er uenige i Regjeringen sitt syn på saken. NTA oppfordrer derfor Stortinget til å ta et selvstendig ansvar for å få fram informasjon på området, og ikke bare vente på en utredning fra Stortinget. NTA anbefaler å benytte anledningen når mange eksperter kommer til Oslo i forbindelse med fredsprisen.

Det er på tide å forholde seg til atomvåpenforbudet.

Les hele NTAs høringsinnspill her.

Se NTAs muntlige innspill her (fra 9:15).

Vedleggsliste
Last ned denne filen (Høringsinnspill til representantforslag om at Norge må utrede muligheten for å)Høringsinnspill til representantforslag om at Norge må utrede muligheten for å s[Høringsinnspill til representantforslag om at Norge må utrede muligheten for å s]66 kB

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter

Oversikt

Ta kontakt med oss