Dokumenter

Del

 

Jeju-øya hvor Sør-Korea og USA bygger en ny militærbase, og som har skapt lokal motstand. Foto: Wikimedia Commons

Søndag ble det meldt fra internasjonale medier at Nord-Korea har avfyrt flere raketter med kortere rekkevidde. Dette er bare en flere handlinger de siste månedene som har økt konfliktnivået mellom Nord- og Sør-Korea. Nei til Atomvåpen mener begge parter må være villig til å komme med innrømmelser dersom det skal bli fred på den koreanske halvøya. 

Nord-Koreas leder Kim Jung´Un har tidligere truet med å bruke atomvåpen mot Sør-Korea og USA, og med å starte opp igjen en reaktor som kan produsere plutonium. Samtidig har landet blitt provosert av den årlige militæroperasjonen mellom USA og Sør-Korea som ble gjennomført tett opp til den nord-koreanske grensen. 

Nei til Atomvåpen er bekymret over situasjonen, men innser samtidig at det er Kina og Russland som sitter med nøkkelen til en løsning.

- Internasjonale sanksjoner mot Nord-Korea har ikke fungert, og ytterligere fordømmelse fra verdenssamfunnet fører ikke fram. Dersom Russland og Kina legger press på regimet kan det få dem tilbake til forhandlingsbordet, sier Lars Gaupset, daglig leder i Nei til Atomvåpen.

Han ber samtidig norske myndigheter mane Sør-Korea til å tone ned retorikken og ikke foreta handlinger som kan føre til en eskalering av konflikten. 

Gaupset peker på at Sør-Korea er i gang med å bygge en ny militær på Jeju-øya. I tillegg til å ødelegge korallrev og marint miljø vil basen bli brukt av Osprey-fly som kan bære atomvåpen. Nei til Atomvåpen har kontakt med sør-koreansk sivilsamfunn og fredsbevegelse som protesterer mot denne militærbasen, og mener den ikke bidrar til fred i regionen.

- Begge parter må være villig til å gi og ta dersom det skal bli en fredelig løsning på konflikten. Det betyr at Nord-Korea må gi slipp på sitt atomvåpenprogram, men også at Sør-Korea må trekke seg ut av atomparaplyen til USA. Målet må være en koreansk halvøy fritt for atomvåpen, avslutter Gaupset.

For kommentarer, kontakt Lars Gaupset på 97972086 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

 

 

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA