Del

De borgerlige partiene i Oslo bystyre stemte i dag ned et forslag om at hovedstaden bør slutte seg til "Mayors for Peace", et internasjonalt nettverk som har som en atomvåpenfri verden som mål. Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte for, men dette var ikke nok for å sikre flertall. Nei til Atomvåpen er skuffet over utfallet.

Det var Ivar Johansen fra Sosialistisk Venstreparti som opprinnelig hadde fremmet forslaget. I sitt åpningsinnlegg viste han til at Oslos internasjonale strategi slår fast at hovedstaden skal profilere seg som en fredsby, og at medlemsskap i Mayors for Peace er en naturlig oppfølging av denne målsetningen. Johansen pekte også på at over initiaitvet har bed oppslutning fra over 5400 byer og kommuner over hele verden, hvorav 110 er hovedsteder.

Harald Nissen fra Miljøpartiet De Grønne trakk i sitt innlegg fram konferansen om humanitære konsekvenser av atomvåpen som ble avholdt i Oslo tidligere i år, hvor 127 stater deltok. Nissen mente at kamp mot atomvåpen ikke bare handler om utenrikspolitikk, men også om sikkerhet og beredsskap for å trygge Oslos innbyggere. 

Også Arbeiderpartiet støttet forslaget, og Nadeem Butt minnet i sitt innlegg bystyret om at vi aldri må glemme hva som skjedde den 6. og 9. august 1945 i Hiroshima og Nagasaki. Spredning og nedrustning av atomvåpen må være en høyt prioritert sak, sa Butt. 

Byrådsleder Stian Berger Røsland begrunnet avvisningen av forslaget med at Oslo allerede er tilsluttet andre initiativ som Business for Peace og Oslo Freedom Forum, og at kommunen bør prioritere andre arenaer for å profilere seg som fredsby. Han mente at Mayors for Peace har et aktverdig formål, men at det først og fremst fremstod som et symbolsk grep uten særlig effekt.

Venstres Terje Bjøro og Krfs Erik Lunde roste begge SVs initiativ, og Lunde mente at symbolpolitikk også kunne ha en effekt. Likevel valgte begge partiene å ikke støtte forslaget, selv om de befant seg i en vippeposisjon og avgjorde utfallet i saken. 

James Lorentzen fra Høyre argumenterte i sitt innlegg for at det er viktig at demokratiske land har atomvåpen når autoritære regimer som Iran og Nord-Korea utvikler atomvåpen, og kalte det "et fåfengt og naivt prosjekt" at Oslo kommune skal jobbe for en atomvåpenfri verden. Lorentzen mente dette var noe en kunne jobbe for som individer gjennom ikke-statlige organisasjoner. 

Daglig leder i Nei til Atomvåpen, Lars Gaupset, er skuffet over utfallet.

- Det er spesielt skuffende at Venstre og Krf stemte i mot, ettersom disse partiene har programfestet tydelige formuleringer for er forbud mot atomvåpen i sine programmer. Jeg hadde i det lengste håpet på at Venstre ville endre mening, ettersom partiet i Bergen bystyre har foreslått det samme der, sier Gaupset. 

Dette er andre gang saken er oppe i Oslo bystyre. Forrige gang saken ble behandlet var i 2005, og ble da foreslått av Tom Pape fra Arbeiderpartiet. 

For mer informasjon, kontakt Lars Gaupset på tlf: 979 72 086 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

 

 

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • ABC NyheterTrump lover Kim «sterk» beskyttelse hvis han kvitter seg med atomvåpenABC NyheterUSAs president Donald Trump sier Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil få «beskyttelse som er veldig sterk» hvis han kvitter seg med atomvåpen. Den amerikanske presidenten avviser samtidig at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning vil gjelde for ...- Ingen interesse av å møte Trump hvis ikke USA også kvitter seg med sine ...Dagens NæringslivSprenger atomfjellet uker før Trump-toppmøtet: - Kim må helt klart tenke seg omDagbladet.noSør-Korea: Vil jobbe hardt for vellykket møte mellom Trump og KimAftenbladet.noalle 80 nyhetsartikler »

  • AftenpostenLuftambulanse-selskap svartelistet for å produsere deler til atomvåpenAftenpostenVi har utelukket Babcock International siden 2013 på bakgrunn i deres involvering i produksjon av atomvåpen, opplyser kommunikasjonssjef Harald Martens Holm i Storebrand til VG. I juni 2017 vant det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air ...Luftambulanse-selskap svartelistet for atomvåpenproduksjonABC NyheterLuftambulanse-selskapet svartelistet: Produserer også atomvåpen - VGVGalle 7 nyhetsartikler »

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter
  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • TV 2– Skal du leke med den med tissen din?TV 2Det er et radioaktivt grunnstoff, som Norge har en av verdens største reserver av, og jeg så på mulighetene og utfordringene ved å bruke det som brensel i kjernekraftverk, sier hun. – Betyr det at du vet hvordan man kan lage en atombombe? – Både ja og nei.

  • Dristig vegvalg av Miljøpartiet De GrønneRomsdals BudstikkePolitisk har Miljøpartiet De Grønne (MDG) kjempet en viktig kamp for kjernesakene sine, blant dem motstand mot kjernekraft og oljeutvinning, en mer klima- og miljøvennlig politikk, og mot forbrukssamfunnet. MDG håper partiet kan overbevise 10 prosent ...og mer »

Bli medlem - støtt vår kamp !

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Bli aktiv ved å melde deg inn i Nei til Atomvåpen (link til innmeldingsskjema).

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA