DelBruk av atomvåpen vil ikke føre til sivilisasjonens undergang, men en humanitær katastrofe. Det er mer enn en god nok  grunn til å forby dem.

 

I dag samles over 140 stater i ferieparadiset Nuevo Vallarta i Mexico for å snakke om de humanitære virkningene av en detonasjon av en atombombe. Det representerer en ny måte å snakke om atomvåpen på, og bryter med dommedagsprofetiene som dominerte under den kalde krigen, og som har blitt foret av populærkulturen. Konferansen gir et mer realistisk – men ikke mindre skremmende – bilde av hva som skjer hvis en atombombe går av. 

Snarere enn å tenke på atomvåpen som guden Shiva – ødeleggeren av verdner – slik Oppenheimer gjorde, bør vi tenke på atombomben som en veldig kraftig bombe. En bør ikke bagatellisere atombomben eller dens virkninger, og de grufulle bildene fra Hiroshima og Nagasaki taler for seg selv. Men bildet av atombomben som katalysator for armageddon er farlig, ettersom det er lett å tenke at et så destruktivt våpen aldri vil bli brukt.

Den rådende mentaliteten i amerikansk sikkerhetspolitikk har lenge vært at nettopp fordi atomvåpnene har en så enorm sprengkraft er de kun ment for avskrekking, og ikke for bruk. Men detonasjon av en enkelt atombombe vil ikke utløse noen dommedag. Det er et langt mer sannsynlig scenario at en atombombe blir brukt ved et uhell enn at en statsleder selv trykker på knappen.

 

Eric Schlosser viser i sin nye bok Command and Control at faren for ulykker – enten som følge av teknisk eller menneskelig svikt – er overhengende for de landene som besitter atomvåpen. Ifølge Schlosser er ikke spørsmålet om en ulykke inntreffer – men når den vil gjøre det. Det har vært flere nesten-ulykker i løpet av de nesten 70 årene atombomben har eksistert, og det er bare flaks at det ikke har gått veldig galt.

 

At bruk av en eller flere atombomber ikke vil føre til at sivilisasjonen går under, er ikke noen grunn til å ikke foreta seg noe – snarere tvert imot. En enkelt atombombe vil føre til en humanitær katastrofe, og det finnes ikke noen beredskapsplaner for en slik situasjon. Hjelpemannskaper vil få problemer med å gå inn i området som er radioaktivt forurenset, og det vil ikke være nok helsepersonell til å hjelpe de mange tusen sårede. Alt fra ti tusener til flere hundre tusener mennesker vil dø av de kortsiktige og langsiktige virkningene av en detonasjon, noe som blir godt belyst på konferansen i Mexico.

 

Spørsmålet vi må stille oss, er om den avskrekkende effekten atomvåpnene er ment å representere, rettferdiggjør risikoen det innebærer å besitte dem for landets egen befolkning. Dersom vi slutter å behandle atomvåpnene som en «doomsday machine» som aldri er ment å brukes og som stiller i en klasse for seg, bør det sammenlignes med andre typer våpen, og dets fordeler og ulemper må veies opp mot hverandre. Kjemiske og biologiske våpen har blitt forbudt av folkeretten gjennom konvensjoner på grunn av deres uakseptable humanitære konsekvenser, på tross av at de er svært effektive hvis målet er å spre frykt hos motstanderen og ramme sivilbefolkningen vilkårlig..

 

Atomvåpen bør ikke unndras de samme kritiske spørsmålene, og konklusjonen er åpenbar – denne typen våpen bør havne i samme kategori som de overnevnte våpnene og rives ned fra sin guddommelige pidestall. Bruk av atomvåpen bør forbys – ikke fordi de fører til dommedag, men fordi de har uakseptable humanitære konsekvenser. Det er på tide å avlyse apokalypsen og begynne å jobbe for en avtale som forbyr atomvåpen.


Lars Gaupset,

Daglig leder i Nei til Atomvåpen


En noe forkortet utgave av innlegget stod på trykk i Klassekampen den 14. februar, originalversjonen er her gjengitt i sin helhet. Foto: Wikimedia Commons.  

Del

Medieklipp Utland

  • The head of Nato has warned that Russia is increasingly prepared to use nuclear weapons as he urged the alliance to improve its defensive capabilities and willingness to act in the face of Moscow's aggressive and unpredictable actions. Jens Stoltenberg said that Russia was gradually giving more ...

  • Asked whether his country needed nuclear weapons to counter Iran, bin Salman said, “Saudi Arabia does not want to acquire any nuclear bomb, but without a doubt if Iran developed a nuclear bomb, we will follow suit as soon as possible.” In further rebukes of Iran, he accused it of harboring members of ...

  • During his last run for the presidency in 2012, Russian leader Vladimir Putin startled U.S. military experts with a mysterious pledge to develop novel kinds of weapons to counter the West's technological edge. Armies of the future, he said, would need weapons “based on new physical principles” ...

Medieklipp Atomvåpen

  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • Porten til Midtøsten– Hvis Iran får atomvåpen, følger Saudi-Arabia etterPorten til MidtøstenI et tv-intervju med CBS lover Saudi-Arabias kronprins at landet hans vil utvikle atomvåpen dersom Iran gjør det først. – Saudi-Arabia ønsker ikke å skaffe seg atomvåpen, men vi vil uten tvil skaffe oss det dersom Iran utvikler en atombombe. Da vil vi ...Kronprinsen i Saudi-Arabia vil ha atomvåpen dersom Iran også skaffar seg detFjordabladetKaller Irans leder «den nye Hitler» – NRK Urix - Utenriksnyheter og ...NRKalle 7 nyhetsartikler »

  • Vil skaffe atomvåpen hvis Iran fårNRKVil skaffe atomvåpen hvis Iran får. Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sier i et intervju med CBS at dersom Iran skaffer seg atomvåpen, kommer hans land til å gjøre det samme. I intervjuet sammenligner han også ayatolla Ali Khamenei som «den ...

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter
  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • FramtidaFusjonskraft skal vere realisert innan 15 årFramtidaVerdsleiande teknologimiljø har sett seg eit nytt mål. Dei skal utvikle fusjonskraft på femten år. Lykkast dei, er vi eit langt steg nærare utsleppsfri og trygg kjernekraft. Frode Grimelid. tysdag 13. mars 2018 08.00. Share on Facebook · Tweet on ...

  • MyNewsdesk (pressemelding)Rolls-Royce har lansert «intelligent awareness» for skipMyNewsdesk (pressemelding)Virksomheten har fem hovedområder: sivil luftfart, militær luftfart, marine, power systems og kjernekraft. - I Norge er det omlag 2 300 Rolls-Royce ansatte, hvorav 1 600 i Møre og Romsdal. Flertallet av disse jobber Rolls-Royce Marine AS i Marine ...

Bli medlem - støtt vår kamp !

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Bli aktiv ved å melde deg inn i Nei til Atomvåpen (link til innmeldingsskjema).

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA