DelBruk av atomvåpen vil ikke føre til sivilisasjonens undergang, men en humanitær katastrofe. Det er mer enn en god nok  grunn til å forby dem.

 

I dag samles over 140 stater i ferieparadiset Nuevo Vallarta i Mexico for å snakke om de humanitære virkningene av en detonasjon av en atombombe. Det representerer en ny måte å snakke om atomvåpen på, og bryter med dommedagsprofetiene som dominerte under den kalde krigen, og som har blitt foret av populærkulturen. Konferansen gir et mer realistisk – men ikke mindre skremmende – bilde av hva som skjer hvis en atombombe går av. 

Snarere enn å tenke på atomvåpen som guden Shiva – ødeleggeren av verdner – slik Oppenheimer gjorde, bør vi tenke på atombomben som en veldig kraftig bombe. En bør ikke bagatellisere atombomben eller dens virkninger, og de grufulle bildene fra Hiroshima og Nagasaki taler for seg selv. Men bildet av atombomben som katalysator for armageddon er farlig, ettersom det er lett å tenke at et så destruktivt våpen aldri vil bli brukt.

Den rådende mentaliteten i amerikansk sikkerhetspolitikk har lenge vært at nettopp fordi atomvåpnene har en så enorm sprengkraft er de kun ment for avskrekking, og ikke for bruk. Men detonasjon av en enkelt atombombe vil ikke utløse noen dommedag. Det er et langt mer sannsynlig scenario at en atombombe blir brukt ved et uhell enn at en statsleder selv trykker på knappen.

 

Eric Schlosser viser i sin nye bok Command and Control at faren for ulykker – enten som følge av teknisk eller menneskelig svikt – er overhengende for de landene som besitter atomvåpen. Ifølge Schlosser er ikke spørsmålet om en ulykke inntreffer – men når den vil gjøre det. Det har vært flere nesten-ulykker i løpet av de nesten 70 årene atombomben har eksistert, og det er bare flaks at det ikke har gått veldig galt.

 

At bruk av en eller flere atombomber ikke vil føre til at sivilisasjonen går under, er ikke noen grunn til å ikke foreta seg noe – snarere tvert imot. En enkelt atombombe vil føre til en humanitær katastrofe, og det finnes ikke noen beredskapsplaner for en slik situasjon. Hjelpemannskaper vil få problemer med å gå inn i området som er radioaktivt forurenset, og det vil ikke være nok helsepersonell til å hjelpe de mange tusen sårede. Alt fra ti tusener til flere hundre tusener mennesker vil dø av de kortsiktige og langsiktige virkningene av en detonasjon, noe som blir godt belyst på konferansen i Mexico.

 

Spørsmålet vi må stille oss, er om den avskrekkende effekten atomvåpnene er ment å representere, rettferdiggjør risikoen det innebærer å besitte dem for landets egen befolkning. Dersom vi slutter å behandle atomvåpnene som en «doomsday machine» som aldri er ment å brukes og som stiller i en klasse for seg, bør det sammenlignes med andre typer våpen, og dets fordeler og ulemper må veies opp mot hverandre. Kjemiske og biologiske våpen har blitt forbudt av folkeretten gjennom konvensjoner på grunn av deres uakseptable humanitære konsekvenser, på tross av at de er svært effektive hvis målet er å spre frykt hos motstanderen og ramme sivilbefolkningen vilkårlig..

 

Atomvåpen bør ikke unndras de samme kritiske spørsmålene, og konklusjonen er åpenbar – denne typen våpen bør havne i samme kategori som de overnevnte våpnene og rives ned fra sin guddommelige pidestall. Bruk av atomvåpen bør forbys – ikke fordi de fører til dommedag, men fordi de har uakseptable humanitære konsekvenser. Det er på tide å avlyse apokalypsen og begynne å jobbe for en avtale som forbyr atomvåpen.


Lars Gaupset,

Daglig leder i Nei til Atomvåpen


En noe forkortet utgave av innlegget stod på trykk i Klassekampen den 14. februar, originalversjonen er her gjengitt i sin helhet. Foto: Wikimedia Commons.  

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • iTromsøAtomvåpenets far fortjente fredspriseniTromsøDet er lett å sympatisere med årets vinner av fredsprisen, men et atomvåpenforbud er verken realistisk eller et bidrag til stabilitet. ICAN, den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, ble som kjent tildelt Nobels fredspris i Oslo. ICAN utfører viktig ...

  • AftenpostenEr striden om atomvåpen uløselig? | Øyvind ØsterudAftenpostenKjernefysisk avskrekking bygger på garantert gjensidig ødeleggelse. Den som angriper en slagkraftig atomstat med atomvåpen, tar mye mer enn en risiko. Et angrep er det samme som å forsikre seg om at egne storbyer umiddelbart blir lagt i grus. Det kan ...

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter
  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • digi.noAngrep kritisk infrastruktur med ny skadevare og utløste nødstoppdigi.noRettet mot kontrollsystem som skal beskytte industrielle systemer innen blant annet kjernekraft, olje- og gassanlegg. Marius Jørgenrud · Sikkerhet; 15. des. 2017 - 13:30 Endret 15. des. 2017 - 15:21. Facebook 0 · Twitter. Et nytt sofistikert og ...

  • CICEROTyskland: Mindre fornybarstøtte bremser farten i utbyggingenCICEROTyskland er en pioner med sin klimavennlige energiomstilling. De siste årene har imidlertid framgangen gått ned: De energirelaterte klimagassutslippene har stagnert siden 2014, dermed kommer ikke Tyskland til å nå klimamålene for 2020. Forkjempere for ...

Bli medlem - støtt vår kamp !

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Bli aktiv ved å melde deg inn i Nei til Atomvåpen (link til innmeldingsskjema).

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA