Del

Mandag 16. mars stilte Nei til Atomvåpen, sammen med flere andre norske organisasjoner, opp foran Stortinget under parolen ”Atomvåpen er et spill med fremtiden vår”. Initiativet er et ledd under den pågående Atomvåpenuka som varer fra 16. – 22. mars.

 

Etter at flere politiske partier i løpet av den siste uka sluttet seg til representantforslaget fra SV, SP og Venstre, som tar til orde for at Norge skal slutte seg Østerrikes lovnad om å jobbe for et atomvåpenforbud, var det duket for en mobilisering av det norske sivilsamfunnet for å vise ytterligere støtte til forbudsprosessen.

 

Under selve aksjonen ble budskapet presentert gjennom et banner med påskriften ”Atomvåpen er et spill med fremtiden vår”. Deltagerne i aksjonen holdt opp kort fra en kortstokk som symboliserte atomvåpenstatenes atomvåpenarsenaler, både for å vise stortingspolitikerne alvoret i at ni atomvåpenstater fortsatt sitter på over 16000 atomvåpen, og at det politiske momentumet nå er på plass for å få til reelle endringer i atomvåpensaken.

 

Deretter ble et brev med et krav til den norske regjeringen og Stortinget overlevert til fremmøtte stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet, Venstre, KrF, SP og SV. Brevet krever at Regjeringen går inn for å støtte Østerrikes løfte om å arbeide for et atomforbud og var underskrevet av 50 norske organisasjoner, herunder Nei til Atomvåpen.

 

Nestleder i Nei til Atomvåpen, Helge Hagelund, kommenterer:
”Regjeringen dekker seg bak NATOs atomvåpenmakter og avviser å ta initiativ i retning av et forbud mot atomvåpen. Dermed ser regjeringen bort fra et stort flertall i folket som ønsker at det skal starte en forbudsprosess. De ser bort fra et flertall på Stortinget som vil det samme. De ser bort fra store humanitære organisasjoner som Røde Kors. De ser bort fra et internasjonalt vindu som har åpnet seg, og som gir en mulighet til å oppnå forbud mot atomvåpen dersom land som Norge tør å være med på å ta initiativ.

Representantforslaget fra Venstre, SV og Senterpartiet er bra. Hvis noen mener at det er for spesifikt på et punkt eller to, er det viktig at de partiene på Stortinget som er positive til forbud finner en formulering som de alle kan enes om, slik at det oppnås et stortingsflertall som pålegger regjeringen å arbeide for et forbud mot atomvåpen.

Markeringen foran Stortinget var meget bra, og det var flott at representanter fra så mange partier kom ut og var synlige under markeringen, selv om ikke alle var enige med oss.”

 


Brevet ble levert på vegne av:
Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Care, Mellomkirkelig Råd, Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, WWF, Greenpeace, Industri Energi, Norges bondelag, Norsk Tjenestemannslag, Naturviterne, Norsk Medisinstudentforening, KrfU, Unge Venstre, Grønn Ungdom, AUF, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom, Senterungdommem, Nei til Atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen, Den norske pugwashkomité, Norges Fredsråd, Nansen Fredssenter, Norges Fredslag, Vennesamfunnet Kvekerne, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Likestilling Integrering Mangfold (LIM), Bellona, Fredsinitiativet, Røde Kors Ungdom, Press, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Changemaker Spire, Europeisk Ungdom, Natur og Ungdom, Norges Kristelige Studentforbund, Medisinstudenter for fred og sosialt ansvar, Humanistforbundet, Humanistisk Ungdom, KFUK KFUM Global, Bestemødre for fred, Attac, Latin Amerika-gruppene i Norge , SAIH, ICAN Norge.

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • ABC NyheterTrump lover Kim «sterk» beskyttelse hvis han kvitter seg med atomvåpenABC NyheterUSAs president Donald Trump sier Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil få «beskyttelse som er veldig sterk» hvis han kvitter seg med atomvåpen. Den amerikanske presidenten avviser samtidig at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning vil gjelde for ...- Ingen interesse av å møte Trump hvis ikke USA også kvitter seg med sine ...Dagens NæringslivSprenger atomfjellet uker før Trump-toppmøtet: - Kim må helt klart tenke seg omDagbladet.noSør-Korea: Vil jobbe hardt for vellykket møte mellom Trump og KimAftenbladet.noalle 80 nyhetsartikler »

  • AftenpostenLuftambulanse-selskap svartelistet for å produsere deler til atomvåpenAftenpostenVi har utelukket Babcock International siden 2013 på bakgrunn i deres involvering i produksjon av atomvåpen, opplyser kommunikasjonssjef Harald Martens Holm i Storebrand til VG. I juni 2017 vant det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air ...Luftambulanse-selskap svartelistet for atomvåpenproduksjonABC NyheterLuftambulanse-selskapet svartelistet: Produserer også atomvåpen - VGVGalle 7 nyhetsartikler »

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter
  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • TV 2– Skal du leke med den med tissen din?TV 2Det er et radioaktivt grunnstoff, som Norge har en av verdens største reserver av, og jeg så på mulighetene og utfordringene ved å bruke det som brensel i kjernekraftverk, sier hun. – Betyr det at du vet hvordan man kan lage en atombombe? – Både ja og nei.

  • Dristig vegvalg av Miljøpartiet De GrønneRomsdals BudstikkePolitisk har Miljøpartiet De Grønne (MDG) kjempet en viktig kamp for kjernesakene sine, blant dem motstand mot kjernekraft og oljeutvinning, en mer klima- og miljøvennlig politikk, og mot forbrukssamfunnet. MDG håper partiet kan overbevise 10 prosent ...og mer »

Bli medlem - støtt vår kamp !

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Bli aktiv ved å melde deg inn i Nei til Atomvåpen (link til innmeldingsskjema).

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA