Del

Mandag 16. mars stilte Nei til Atomvåpen, sammen med flere andre norske organisasjoner, opp foran Stortinget under parolen ”Atomvåpen er et spill med fremtiden vår”. Initiativet er et ledd under den pågående Atomvåpenuka som varer fra 16. – 22. mars.

 

Etter at flere politiske partier i løpet av den siste uka sluttet seg til representantforslaget fra SV, SP og Venstre, som tar til orde for at Norge skal slutte seg Østerrikes lovnad om å jobbe for et atomvåpenforbud, var det duket for en mobilisering av det norske sivilsamfunnet for å vise ytterligere støtte til forbudsprosessen.

 

Under selve aksjonen ble budskapet presentert gjennom et banner med påskriften ”Atomvåpen er et spill med fremtiden vår”. Deltagerne i aksjonen holdt opp kort fra en kortstokk som symboliserte atomvåpenstatenes atomvåpenarsenaler, både for å vise stortingspolitikerne alvoret i at ni atomvåpenstater fortsatt sitter på over 16000 atomvåpen, og at det politiske momentumet nå er på plass for å få til reelle endringer i atomvåpensaken.

 

Deretter ble et brev med et krav til den norske regjeringen og Stortinget overlevert til fremmøtte stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet, Venstre, KrF, SP og SV. Brevet krever at Regjeringen går inn for å støtte Østerrikes løfte om å arbeide for et atomforbud og var underskrevet av 50 norske organisasjoner, herunder Nei til Atomvåpen.

 

Nestleder i Nei til Atomvåpen, Helge Hagelund, kommenterer:
”Regjeringen dekker seg bak NATOs atomvåpenmakter og avviser å ta initiativ i retning av et forbud mot atomvåpen. Dermed ser regjeringen bort fra et stort flertall i folket som ønsker at det skal starte en forbudsprosess. De ser bort fra et flertall på Stortinget som vil det samme. De ser bort fra store humanitære organisasjoner som Røde Kors. De ser bort fra et internasjonalt vindu som har åpnet seg, og som gir en mulighet til å oppnå forbud mot atomvåpen dersom land som Norge tør å være med på å ta initiativ.

Representantforslaget fra Venstre, SV og Senterpartiet er bra. Hvis noen mener at det er for spesifikt på et punkt eller to, er det viktig at de partiene på Stortinget som er positive til forbud finner en formulering som de alle kan enes om, slik at det oppnås et stortingsflertall som pålegger regjeringen å arbeide for et forbud mot atomvåpen.

Markeringen foran Stortinget var meget bra, og det var flott at representanter fra så mange partier kom ut og var synlige under markeringen, selv om ikke alle var enige med oss.”

 


Brevet ble levert på vegne av:
Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Care, Mellomkirkelig Råd, Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, WWF, Greenpeace, Industri Energi, Norges bondelag, Norsk Tjenestemannslag, Naturviterne, Norsk Medisinstudentforening, KrfU, Unge Venstre, Grønn Ungdom, AUF, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom, Senterungdommem, Nei til Atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen, Den norske pugwashkomité, Norges Fredsråd, Nansen Fredssenter, Norges Fredslag, Vennesamfunnet Kvekerne, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Likestilling Integrering Mangfold (LIM), Bellona, Fredsinitiativet, Røde Kors Ungdom, Press, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Changemaker Spire, Europeisk Ungdom, Natur og Ungdom, Norges Kristelige Studentforbund, Medisinstudenter for fred og sosialt ansvar, Humanistforbundet, Humanistisk Ungdom, KFUK KFUM Global, Bestemødre for fred, Attac, Latin Amerika-gruppene i Norge , SAIH, ICAN Norge.

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • Dagbladet.noEn pøbel som kryperDagbladet.noDerfor respekterer han Putin, som disponerer like mange atomvåpen som ham selv, mer enn han respekterer sine nærmeste allierte. Derfor kryper han for en autokrat med en begrenset legitimitet basert på et manipulert demokrati. For Russland er dette ...

  • AftenpostenBør Norge lytte til Trump? | Fredrik S. HeffermehlAftenpostenUSAs president Donald Trump sa noen dager før mandagens toppmøte med Russlands Vladimir Putin at den ultimate suksess i Helsingfors ville være en slutt på atomvåpen, overalt i verden, og slutt på alle kriger. Lovende. For å følge opp bør han snarest ...

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter
  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • Tu.noNoreng: «Norske oljekutt er ikke god klimapolitikk!»Tu.noDet er uvisst om ekspertene mener at også norsk gassutvinning bør fases ut, til ulempe for kraftgenerering i Europa, eventuelt til fordel for kjernekraft og kull. I et hvert fall er det problematisk å opprettholde en gassvirksomhet som ikke utnytter oljen.

  • ABC NyheterDisse bilene er miljøverstinger | ABC NyheterABC NyheterMye har handlet om miljø på bilfronten de siste årene. Elbilene som ikke har lokale utslipp er i den ene delen av skalaen – dieselbilene i den andre. Men er det ...og mer »

Bli medlem - støtt vår kamp !

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Bli aktiv ved å melde deg inn i Nei til Atomvåpen (link til innmeldingsskjema).

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA