Dokumenter

Del

Denne uken lanseres forskningsprogram Nuclear Weapons Ban Monitor, en overvåkingsmekanisme for den nye FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Arbeidet vil bli ledet av Norsk Folkehjelps Grethe Lauglo Østern.

Bakgrunnen for prosjektet er at det i FN i juli i fjor ble vedtatt en historiske traktat som forbyr atomvåpen. Hvorav 122 land stemte for forbudet, boikottet Norge og rundt 40 andre land forhandlingene. Denne motstanden gjør det desto viktigere med overvåking av traktaten for å sikre god oppfølging og beskyttelse av den. I den spente politiske konteksten internasjonalt gir kjernefysisk avskrekking ingen garanti for sikkerhet, men utsetter oss i stedet for økt risiko. Atomvåpenforbudet er verdenssamfunnets beste sjanse til å redusere denne risikoen.

Forskningsprogrammet vil utgjøre en viktig del av kunnskapsbasen som Nei til Atomvåpen, ICAN, NLA og andre organisasjoner verden over som jobber med nedrustning bygger sitt arbeid på. I tillegg til Norsk Folkehjelp vil en rekke forskningsinstitutter i Europa og USA vil bidra med både datainnsamling og analyse.

Nuclear Weapons Ban Monitor måler fremdriften i arbeidet med å få alle stater til å undertegne atomvåpenforbudet. I tillegg presenterer den vurderinger av alle staters praksis og politikk på atomvåpenområdet, i hvilken grad den samsvarer med FN-traktaten, samt analysere hindre for framskritt i arbeidet for en verden fri for atomvåpen.

Første rapporten er tilgjengelig her: Nuclear Weapons Ban Monitor

Følg også Nuclear Weapons Ban Monitor på twitter: https://twitter.com/BanMonitor

 

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • VGKim har et nytt våpenVGKim har ikke skrotet et eneste våpen. Nord-Koreas kjernefysiske arsenal består og regimet har i det siste truet med å gjenoppta testing av raketter og atomvåpen hvis ikke USA hever sanksjonene mot landet. Senteret for strategiske og internasjonale ...

  • Nyhetsdøgnet mandag 19. novemberFolkebladetDer skal han ta opp atomvåpen og forsøke å fremforhandle løslatelsen av britiske fanger, melder NTB. Les mer her. Utforsk tema: Nyhetsdøgnet. Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00).

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter
  • This RSS feed URL is deprecated, please update. New URLs can be found in the footers at https://news.google.com/news

  • Storebrand krangler med tysk kullgigant om klimaNRKLandet planlegger å fase ut kjernekraft innen 2022, men forbundskansler Angela Merkel har ikke villet forhandle om en utfasing av kullkraft. RWE-aksjene stupte da en ytterligere utvidelse av den gigantiske kullgruven ble stanset i retten. Etter at ...

  • Frankrike som EUs nye klimaleder?Energi og klimaFrankrike har vært kjernekraftlandet, litt i skyggen av Storbritannia og Tyskland i klima- og energipolitikken i Europa. Landet får fortsatt 75 prosent av sin energiforsyning fra kjernekraft. Men dette skal ned til 50 prosent i løpet av 2020-årene, og ...

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA