Dokumenter

Del

Denne uken lanseres forskningsprogram Nuclear Weapons Ban Monitor, en overvåkingsmekanisme for den nye FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Arbeidet vil bli ledet av Norsk Folkehjelps Grethe Lauglo Østern.

Bakgrunnen for prosjektet er at det i FN i juli i fjor ble vedtatt en historiske traktat som forbyr atomvåpen. Hvorav 122 land stemte for forbudet, boikottet Norge og rundt 40 andre land forhandlingene. Denne motstanden gjør det desto viktigere med overvåking av traktaten for å sikre god oppfølging og beskyttelse av den. I den spente politiske konteksten internasjonalt gir kjernefysisk avskrekking ingen garanti for sikkerhet, men utsetter oss i stedet for økt risiko. Atomvåpenforbudet er verdenssamfunnets beste sjanse til å redusere denne risikoen.

Forskningsprogrammet vil utgjøre en viktig del av kunnskapsbasen som Nei til Atomvåpen, ICAN, NLA og andre organisasjoner verden over som jobber med nedrustning bygger sitt arbeid på. I tillegg til Norsk Folkehjelp vil en rekke forskningsinstitutter i Europa og USA vil bidra med både datainnsamling og analyse.

Nuclear Weapons Ban Monitor måler fremdriften i arbeidet med å få alle stater til å undertegne atomvåpenforbudet. I tillegg presenterer den vurderinger av alle staters praksis og politikk på atomvåpenområdet, i hvilken grad den samsvarer med FN-traktaten, samt analysere hindre for framskritt i arbeidet for en verden fri for atomvåpen.

Første rapporten er tilgjengelig her: Nuclear Weapons Ban Monitor

Følg også Nuclear Weapons Ban Monitor på twitter: https://twitter.com/BanMonitor

 

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA