Dokumenter

Del

I september 2018 kom uventede gode nyheter fra Spania. Partiet Podemos fikk den spanske regjeringen til å love å støtte FN-forbudet mot atomvåpen(TPNW), til gjengjeld for støtte til statsbudsjettet 2019. Den spanske regjeringen har ennå ikke sagt noe om hvordan og når de skal gjennomføre denne beslutningen.

Den spanske regjeringen inngikk en avtale med Podemos

Løftet kom under et møte mellom Spanias president Pedro Sanchez og Podemos-leder Pablo Iglesias 7. september, da de diskuterte statsbudsjettet for 2019. Etterpå offentliggjorde Podemos 11 løfter fra den spanske regjeringen. Mellom etableringen av et statsminnesmuseum for å hedre ofre for Franco-regimet og et nytt lånesystem for å hjelpe fattige familier til å betale for skolebøker, finner vi løfte nummer 4: Spania vil undertegne traktaten om et forbud mot atomvåpen.

Hva betyr det hvis Spania underskriver atomvåpenforbudet?

Spanias signatur vil bli et betydelig gjennombrudd for atomvåpenforbudet blant NATO-landene. Spania vil vise at landet støtter en fremtid for NATO uten atomvåpen. Som flere studier har kommet fram til, Norges Regjerings utredning inkludert, er det ingen juridiske hindringer for NATO-stater som vil tilslutte seg atomvåpenforbudet. Men det er betydelig politisk press i NATO for å holde seg unna traktaten.

Spanias støtte til atomvåpenforbudet vil også være et viktig positivt signal for det bredere atomvåpen- og ikke-spredningsmaskineriet som atomvåpenstatene fortsetter å undergrave. Etablerte avtaler, traktater og forpliktelser blir kastet ut av vinduet, mens alle ni av atomvåpenstaterne er i gang med dyre moderniseringsprogrammer. USAs siste beslutning om å trekke seg fra INF-traktaten er bare et eksempel på denne hensynsløse oppførselen. NATO-medlemmer, som Spania, har et spesielt ansvar og mulighet til å presse på denne trenden ved å avvise en fremtid med atomvåpen. Mange ser med spenning på den spanske regjeringens neste trekk.

Hva er neste skritt?

Under et møte i Madrid i begynnelsen av november bekreftet Podemos sine representanter til ICAN at den spanske regjeringens forpliktelse absolutt gjaldt fremdeles, og de forventer at den vil bli overholdt. Men regjeringen har ikke til dags dato gitt noen indikasjon på hvordan eller når de vil undertegne avtalen, og medias forespørsler om kommentarer om dette temaet har ikke blitt besvart.

ICAN oppfordrer regjeringen til å holde seg til sin avtale fra september og utforske de neste skrittene som er nødvendige for at Spania skal kunne signere atomvåpenforbudet.

Originalartikkelen finner du på ICAN internasjonal sine nettsider.

- Norges regjering kan ikke lenger si at det er enighet i NATO om å ikke signere atomvåpenforbudet. Vi vet at det krever mot, men hvis Spania går først, blir det kanskje lettere for Norge. Norge bør ikke la Spania stå lenge alene som eneste NATO-land som støtter atomvåpenforbudet, men vise solidaritet. Om vår egen Regjering går ut med støtte til atomvåpenforbudet, har de en stor del av Norges befolkning bak seg, sier Sara Nes, daglig leder for Nei til Atomvåpen.

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA